6 moduri de a preveni atacurile cibernetice asupra firmelor

Autorii atacurilor cibernetice consideră micile afaceri ținte vulnerabile și folosesc frecvent tehnici diverse pentru a profita de pe urma lor.

Sunt in siguranta datele tale personale ?

Raportul Symantec pe 2016 privind amenințările din mediul online arată faptul că numărul de atacuri a crescut de peste două ori în perioada 2011-2015, fiind afectate peste jumătate dintre întreprinderile mici și mijlocii (IMM). Multe dintre IMM-uri nu realizează încă amploarea riscului la care se expun. Deși, proporțional, firmele mari se confruntă în medie cu mai multe atacuri decât IMM-urile, micile afaceri dispun de sisteme de protecție mai slabe.

În 2015, practicile de phishing care au vizat angajații au crescut cu 55%, iar cazurile de ransomware au crescut cu 35%.

Pentru a vă proteja în mod adecvat afacerea de atacuri cibernetice trebuie mai întâi să fiți conștienți de vulnerabilitățile interne și externe la care este expusă.

  • Parole slabe. Știați că 80% din atacurile cibernetice implică parole slabe? Și mai rău, 55% dintre utilizatori folosesc doar o singură parolă pentru toate conturile pe care le dețin. Pentru a vă întări securitatea, utilizați în jur de 16 caractere care includ un amestec de numere, litere și caractere speciale (exact așa cum recomandă orice serviciu atunci când creați un cont). Pentru a vă ușura situația, puteți să utilizați un manager de parole astfel încât să nu trebuiască să vi le amintiți pe toate.

Softuri utile: LastPass, Dashlane, RoboForm, KeePass Password Safe, Sticky Password

 

  • Atacurile malware. Acesta este momentul în care un site web infectat, o unitate USB sau o aplicație furnizează un software care captează intrările de la tastatură, parolele și datele. Asigurați-vă că rulați programe de detectare a malware-urilor și că toate software-urile existente sunt actualizate.

Softuri utile: Hitman Pro, Malwarebytes, Zemana, Emsisoft

 

  • E-mailurile de phishing. Acestea sunt e-mailuri care apar ca fiind oficiale, dar în realitate sunt false. Scopul este să vă păcălească pentru a vă introduce parola sau pentru a da un click care vă va direcționa către un site infectat. Cel mai simplu mod de a evita escrocherii prin e-mail phishing este să fiți atent înainte de a face click și să accesați doar site-urile în care aveți încredere. Ca să vă protejați împotriva malware-urilor, actualizați software-urile, sistemele de operare și browserele pe care le folosiți cu cele mai recente patch-uri.

 

  • Ransomware. Atacurile de tip ransomware fac ca site-ul web, computerul sau datele deținute să fie ținute “captive” până când plătiți o răscumpărare. Din nou, nu faceți niciodată click pe link-uri suspecte sau pagini web dubioase. Utilizați, de asemenea, softuri anti-ransom, cum ar fi programele de decriptare.

Softuri utile: AVG Decryption Tool, Trend Micro, Avast Decryption Tools

 

  • Inginerie socială. Acesta este momentul în care un hacker pretinde că ești tu, astfel încât îți poate reseta parolele. Pentru a diminua amenințarea acestui tip de atac, nu oferiți niciodată prea multe informații personale sau financiare în mediul online și solicitați ca resetarea parolei să se facă prin intermediul telefonului.

Sursa: http://www.startupcafe.ro/idei-si-antreprenori/metode-prevenire-atacuri-cibernetice-firme-mici-imm.htm