Amenintari cibernetice in 2018

Predictii Bitdefender

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender anticipează că, în 2018, numărul de vulnerabilități dezvoltate de agenții guvernamentale care ajung pe mâna răufăcătorilor va crește, iar modul în care funcționează ransomware, amenințare ce blochează accesul la datele utilizatorilor și le solicită bani, se va schimba fundamental.

  • Banii vor fi criteriul principal în selectarea victimelor 
    • După ani la rând în care s-au concentrat pe utilizatori obișnuiți, dezvoltatorii de amenințări informatice își vor îndrepta atenția mai ales către ținte din rândul companiilor și rețelelor de calculatoare. Cele mai multe amenințări vor avea capacitatea de a se multiplica de la un calculator la celălalt, fără implicarea utilizatorului, pentru a cauza pagube cât mai mari, la fel ca în cazul WannaCry. 
  • „Fabricile de viruși” își deschid larg porțile !
    • O altă tendință anticipată de experții Bitdefender se leagă de folosirea polimorfismului pentru a inunda internetul cu versiuni noi ale unor amenințări informatice deja cunoscute. Ca să obțină venituri suplimentare, atacatorii vor permite contra cost accesul la motoare de generare automată de malware celor interesați să infecteze calculatoare.
  • Atacuri devastatoare de pe milioane de dispozitive 
    • Armatele de dispozitive smart vor deveni noua normalitate în 2018. Codul sursă al acestor terminale este disponibil la liber pe internet, iar grupările de criminalitate informatică interesate să controleze milioane de asemenea gadgeturi au la îndemână o platformă complexă care să le ușureze munca. Dincolo de oprirea funcționării unor site-uri populare prin accesarea simultană a acestora de către dispozitivele aflate sub controlul atacatorilor, specialiștii în securitate estimează că infractorii vor folosi armatele de terminale și pentru a infecta cu ransomware rețelele companiilor atacate sau pentru a trimite spam.

Sursa : https://daytrend.ro/predictii-bitdefender-amenintari-cibernetice-in-2018/