Recomadari ale Directoratului Național de Securitate Cibernetică

Tentativele de fraudă din mediul online reprezintă o încercare constantă pentru utilizatorii din România, care sunt constant vizați de capcane sub forma unor propuneri de investiții extrem de profitabile pe termen scurt, mesaje de tip #smishing care se folosesc de imaginea serviciilor de curierat, ori notificări false despre încetarea unor servicii pentru neplată ori pentru neactalizarea datelor, sosite prin mail sau sms.

👩‍🏫 Acestea sunt scenariile preferate de către atacatori în ultima perioadă, infractorii cibernetici mizând pe neatenția utilizatorilor, care ar putea oferi date sensibile fără a face în prealabil câteva verificări esențiale în ceea ce privește veridicitatea inițiativelor respective.

👨‍💻În cazul în care ați oferit date personale, date de autentificare sau date financiare pe site-uri controlate de atacatori, urmează pas cu pas recomandările DNSC.

https://lnkd.in/dUwiTtWw

✅ Citiți și analizați cu atenție informațiile culese din mediul online și documentați cu atenție existența anunțutilor/ofertelor/concursurilor/ promoțiilor pe canalele oficiale de comunicare ale companiilor în cauză
✅ Evitați accesarea link-urilor din surse necunoscute, înainte de a le verifica cu o soluție de securitate
✅ Nu furnizați date personale, de autentificare sau de card înainte de a verifica securitatea site-ului
✅ Raportați pentru FRAUDĂ (SCAM) orice postare care promovează site-uri de #phishing, către rețeaua socială în cauză
✅ În cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online.
✅ Dacă observați în mediul online inițiative similare, raportați-le ca FRAUDĂ către rețeaua socială și către DNSC (alerts@dnsc.ro sau 1911)

 

Ați fost păcălit printr-un scam_?  Vezi_aici ce_e_de_facut!