CERT-RO a participat la exercițiul cibernetic european Cyber SOPEx 2018

Pe 30 ianuarie, Agenția europeană pentru securitate cibernetică ENISA a organizat Cyber SOPEx 2018, primul exercițiu de cooperare al rețelei europene a Centrelor de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (reteaua CSIRT).

Peste 70 de specialiști din echipele CSIRT naționale și CERT-EU au particpat la exercițiu, al cărui scenariu a fost bazat pe potentiale incidente de securitate cibernetică din sectorul maritim.

Cyber SOPEx 2018 este primul dintr-o serie de exerciții organizate de ENISA care au ca scop sporirea cunoașterii situaționale, facilitarea schimbului de informații, înțelegerea rolurilor și a responsabilităților și folosirea instrumentelor relevante, conform celor agreate în cadrul rețelei CSIRT.

Scopul pe termen lung al acestui proiect este de a facilita cooperarea operațională în domeniul securitatății cibernetice la nivelul Uniunii Europene.

Rețeaua CSIRT a fost creata prin Directiva NIS pentru a contribui la sporirea încrederii dintre statele membre și promovarea unei cooperări operaționale rapide și eficiente.

ENISA asigură secretariatul rețelei CSIRT, organizează întâlnirile din cadrul grupului,  facilitează cooperarea dintre membri și inițiază dezbateri pe subiecte relevante.