Sunt multe situatii in viata de zi cu zi cand ai dori sa te conectezi la reteaua ta locala la un sistem de supraveghere pentru a vedea un document, un fisier video sau sa descarci ceva.
Vom discuta pe rand cum faci posibil acest lucru:
Pasul 1
In primul rand ai nevoie sa cunosti adresa IP a routerului tau . Adresa publica este adresa cu care toate echipamentele din reteaua ta ies in internet. Daca e dinamica, ai o problema, nu vei avea cum sa o afli daca esti in afara retelei de acasa (daca esti acasa tastezi in browser adresa asta si afli IP-ul tau https://www.whatismyip.com/ ). Ca sa rezolvi problema cu IP-ul dinamic citeste aticolul de aici.
Pasul 2
Creezi un VPN Server pe routerul tau. VPN vine de la Virtual Private Network si este o metoda de a seta o conexiune securizata peste internet la un echipament sau la o retea. Se foloseste mult in mediul business aceasta conexiune. Ex: angajatii unei companii au acces din interiorul retelei companiei la anumite programe specifice (de facturare, de interogare baza de date, de productie etc). Aceste aplicatii sunt instalate local sau sunt restrictionate sa poata fi accesate doar din reteaua interna (o masura de securitate). Dar angajatii merg in delegatii si vor sa se poata folosi de aceste aplicatii si cand sunt departe de reteaua companiei. Astfel, ei devin mai productivi, pot indeplini in paralel si sarcinile din delegatie, dar au acces si la resursele companiei ca si cum ar fi acolo. Pentru asta se creaza aceste conexiuni VPN. Odata conectat la VPN, toate echipamentele si aplicatiile din interiorul retelei companiei te percep ca si cum ai fi fizic acolo. Si poti accesa imprimantele, serverele, aplicatiile, serverele FTP pe baza adreselor IP private fixe din reteaua interna. O sa observati ca nu toate routerele au in meniu optiunea VPN Server. Doar cel mai scumpe stiu asta si nici acolo nu e o regula. Cautati si cumparati un router care stie VPN Server.
Varianta 2: instalati pe router (daca aceste permite) un firmware custom (gen Open WRT, DD-WRT) care ofera o multitudine de functii in plus. Pentru DD-WRT verificati daca routerul vostru e compatibil si apoi urmati pasii din documentatie (https://www.dd-wrt.com/site/index) . Dupa ce ai activat VPN Server pe router, trebuie sa creezi un utilizator si o parola pentru a te conecta prin VPN.
Pasul 3
Acum, sa presupunem ca esti departe de reteaua ta ai un laptop cu tine si vrei sa te conectezi la retea. Trebuie sa configurezi pe laptop o noua conexiune. Pe windows 10 mergi in Windows Settings > Network & Internet > VPN > Add a new VPN connection. Aici adaugi la VPN Provider – Windows (built-in). La Server name or adress – IPul daca e fix sau numele setat de tine conform descrierii din articolul de la punctul 1. La Username si password pui user si parola setate la punctul 2 dupa ce ai setat serverul VPN. Save and done! O noua conexiune a aparut in sectiunea retele din PC-ul laptopului. Daca dai click pe ea, conexiunea se initiaza si o sa ai o confirmare de conectare. Din acel moment functionezi ca si cum ai fi conectat in reteaua de acasa. Ai Acelasi IP ca echipamentele de acasa. Chiar si daca navighezi pe internet, vei naviga ca si cum ai fi in locatia de acasa.
Sursa : https://blogman.ro/