DAN DEMETER, KASPERSKY LAB: “«Skygofree» preia total controlul asupra telefonului android”

  * “Este posibil să mai existe încă 10 programe ca «Skygofree» în acest moment”
* “Utilizatorii de telefoane să descarce aplicaţii doar din surse sigure: Google Play Store, Apple Store”
* “WhatsApp nu este cea mai bună aplicaţie de vorbit în siguranţă”
Telefoanele Apple sunt mai sigure, din punct de vedere al riscului infectării cu viruşi, decât telefoanele android, deoarece sistemul de operare IOS nu lasă utilizatorii să instaleze aplicaţii din orice sursă, potrivit lui Dan Demeter, cercetător de securitate IT în cadrul echipei globale de cercetare a Kaspersky Lab.
La jumătatea anului trecut, specialiştii Kaspersky Lab au descoperit un program sofisticat pentru dispozitive mobile – denumit “Skygofree”, care spionează utilizatorii de android, fără să trezească suspiciuni, oferind atacatorilor control total de la distanţă asupra unui dispozitiv infectat.
Dan Demeter declară: “Utilizatorii de telefoane să descarce aplicaţii doar din surse sigure: Google Play Store, Apple Store.
Nu am observat viruşi din familia Skygofree pe telefoanele Apple, deoarece până în acest moment atacatorii nu şi-au îndreptat atenţia către această platformă.
Oamenii preferă câteodată să descarce aplicaţii de pe alte site-uri, nesecurizate, pentru că sunt gratis. Am găsit, însă, foarte multe cazuri în care, de fapt, acele aplicaţii «gratis» aveau ascunse alte aplicaţii care ori trimiteau SMS pentru numere cu suprataxă, ori începeau să copieze date din telefon”.
Analiştii Kaspersky Lab afirmă că malware-ul complex pentru dispozitive mobile este foarte dificil de identificat şi blocat, iar creatorii Skygofree au folosit acest lucru în avantajul lor, creând şi dezvoltând un program prin care să poată spiona victimele fără a trezi suspiciuni.
Dan Demeter menţionează: “În cadrul echipei noastre de research and development (R&D) avem sisteme automate care scanează şi care încearcă să găsească similarităţi între viruşii cunoscuţi şi viruşii noi. «Skygofree» este numele dat de noi, după ce am găsit această referinţă direct în malware. Campania care se folosea de aceste programe malware era prezentă din 2014, iar colegii mei de la R&D, care se ocupă de malware-ul de android, l-au detectat pe la mijlocul anului trecut.
Din 2014 şi până în 2017 au fost mai multe versiuni ale acestui virus.
În 2014 era o variantă mai simplă, care nu avea foarte multe capabilităţi, doar înregistrare ambientală, fără ca tu să ştii, şi transmiterea fişierelor din telefon către atacatori. Ulterior, în versiunile îmbunătăţite, «Skygofree» putea avea control total asupra dispozitivului”.

Citeste tot articolul : http://www.bursa.ro/dan-demeter-kaspersky-lab-171skygofree187-preia-total-controlul-asupra-telefonului-android-340055&s=companii_afaceri&articol=340055.htm