FBI îi acuză pe creatorii bulgari ai monedei virtuale OneCoin de fraudă în sistem piramidal de miliarde de dolari

Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI) și procurorii federali îi acuză pe creatorii bulgari ai sistemului internațional de plăți bazat pe criptomoneda OneCoin, utilizat și în România, de fraudă în sistem piramidal, prin care ar fi prejudiciat investitorii din întreaga lume cu peste 4 miliarde de dolari. La începutul anului trecut, presa din țară anunța că a fost realizată cea mai mare tranzacţie cu moneda digitală OneCoin din România, de aproape două milioane de euro, care a vizat un teren din localitatea Băicoi, judeţul Prahova.

OneCoin a fost creat în 2014 de către o femeie de afaceri din Bulgaria – Ruja Ignatova, iar operațiunile erau conduse de fratele său – Konstantin Ignatov – care a servit drept lider al OneCoin de la sfârșitul anului 2017. 

OneCoin s-a dovedit a fi o înșelătorie – nu a existat nici un blockchain OneCoin, iar fondatorii companiei dictau valoarea criptomonedei, nu piața, așa cum susțineau ei.

“Potrivit acuzărilor, inculpații au creat o companie emitentă de monede virtuale în valoare de miliarde de dolari, bazată integral pe minciuni și înșelăciune. Ei au promis randamente mari și risc minim, însă afacerea a fost o schemă piramidală bazată pe iluzii, nu pe cifre. Investitorii au fost fraudați, iar inculpații s-au îmbogățit”, a spus Geoffrey S. Berman, procurorul federal din Manhattan. 

Investigația FBI a descoperit că 60% din cei afectați din această schemă sunt chinezi, 18% fiind utilizatori din Europa. Afacerea a generat încasări de 3,3 miliarde de euro și un profit de 2,3 miliarde de euro. Peste 1 miliard de euro au fost spălați și mutați în conturi din Emiratele Arabe, SUA, Irlanda sau Georgia.

Sursa: https://www.startupcafe.ro/