Hackerii ruși au furat 860.000 de euro de la 32 de bancomate aparținând unei banci din România într-o singură noapte

Infractorii cibernetici au furat aproximativ  860.000 de euro de la 32 de bancomate aparținând unei bănci din România, utilizând un document infectat RTF. Furtul a avut loc într-o singură noapte în 2016.

“Intr-o singura noapte,  banca a pierdut controlul tuturor bancomatelor din Romania. Desi pare imposibil, controlul bancomatelor din toata tara a fost preluat de o grupare de hackeri rusi. Este unul dintre cele mai mari furturi de bani cash din istoria Romaniei, iar autoritatile nu au suflat o vorba.  In doar cateva ore au fost furate peste 3,8 milioane lei, aproximativ 860 mii euro, de la 32 de bancomate din mai multe orase ale tarii.  De la distanta, hackerii dadeau comenzi bancomatelor sa scoata toti banii disponibili. Daca ar fi existat suficienta resursa umana, persoane care sa stea cu sacosa în fata bancomatului pentru a astepta sa se goleasca, puteau fi furati toti banii din toate bancomatele acestei banci. Totul pleaca de la un mesaj primit de banca de la un destinatar care s-a recomandat ca fiind Banca Centrala Europeana “  informatia este publicata pe site-ul  bzi .ro.

Hackerii ruși au lansat un atac de phishing împotriva unei banci din România în perioada 9 august 2016 și 4 septembrie 2016, au trimis mesaje prin e-mail utilizând un document RTF malitios. Documentul infectat parea trimis în numele Băncii Centrale Europene si conținea codul pentru a declanșa o vulnerabilitate în sistemele țintă.

În acest fel, atacatorii au preluat controlul asupra întregii rețele a băncii, apoi au reușit să controleze bancomatele.

Potrivit raportului, atacatorii au fost capabili să comande cele 32 de ATM-uri să elibereze numerarul, anchetatorii au subliniat că atacatorii au vizat numai sisteme în România, dar odată ce au compromis rețeaua băncii, au fost capabili să controleze orice ATM din întreaga lume aparținând bancii.

Banca a confirmat că hackerii nu au accesat contul clienților după încălcarea securității.

Sursa: securityaffairs.co   si  www.bzi.ro