Informare DNSC pentru cresterea sigurantei online

Datorită cantității crescute de cumpărături online, primim frecvent notificări, mesaje sau email-uri de la serviciile de curierat sau Poștă. Această rutină este folosită de infractorii cibernetici, care încearcă să profite de noile obiceiuri pentru a ne servi capcane pe internet. În consecință, dorim să vă atragem atenția asupra unor exemple recente raportate de utilizatori în care atacatorii trimit SMS-uri care par să provină de la Poșta Română.

💬 SMishing, o fraudă asemănătoare cu phishing-ul, se desfășoară prin mesaje text (SMS), combinând cuvintele „SMS” și „phishing”.

👨🏻‍🏫 Cum funcționează smishing-ul:

🪝 Mesaje text frauduloase cu link-uri de phishing: infractorii trimit mesaje care par să provină de la surse sigure, cum ar fi companiile de livrare. În mesaj există un link care, atunci când este accesat, duce victima la un site web fals. În acest site, infractorii încearcă să obțină informații personale, cum ar fi date de autentificare, conturi bancare și informații personale. Aceste site-uri-clonă pot părea foarte similare cu site-urile reale ale companiei în numele căreia se trimite mesajul, cum ar fi Poșta Română, dar au denumiri diferite și sunt controlate de atacatori.

🔐 Cum să vă protejați de smishing

✅ NU faceți clic pe linkuri din mesaje text de la surse necunoscute. Nu apelați numere de telefon primite și nu răspundeți la astfel de mesaje suspecte
✅ Nu furnizați niciodată informații sensibile prin SMS
✅ Instalați un software antivirus pe dispozitivul dumneavoastră. Vă poate ajuta în momente de neatenție
✅ Fiți atenți la mesajele text care vă solicită să acționați imediat sau să furnizați date de urgență
❗ Ce să faceți dacă credeți că ați fost victima unui atac de smishing:
✅ Contactați imediat banca dumneavoastră, în cazul în care ați furnizat date de card sau date de autentificare la contul dvs.
✅ Schimbați parolele pentru acele conturile online ale căror date le-ați furnizat după accesarea unor astfel de link-uri înșelătoare și activați autentificarea în doi pași (2FA).
✅ Raportați incidentul autorităților (telefon 1911)

 

Sursa : https://www.linkedin.com/