Modul de operare era următorul: mai întâi postau, sub identităţi false, anunţuri fictive privind vânzarea unor autoturisme la preţuri convenabile pe platformele specializate în comerţul online din Cehia.
”Persoanele interesate, în special cetăţeni cehi, luau legătura telefonic sau prin intermediul e-mail-ului cu membrii grupului infracţional organizat, care le comunicau datele tehnice ale autoturismului, precum şi datele personale ale celui care apărea în calitate de vânzător, aspect de natură a crea convingerea că este vorba despre o persoană reală şi onestă. În cadrul discuţiilor purtate de către membrii grupului infracţional organizat cu persoanele interesate de anunţurile postate, a fost prezentat acelaşi motiv pentru vânzarea autoturismului (comercializarea autoturismului era necesară pentru ca pretinsul vânzător şi soţia acestuia, despre care se spunea că locuiesc în Germania, să acceseze subvenţiile oferite de statul german pentru achiziţionarea unui autoturism electric nou, sens în care aceştia trebuiau să înstrăineze autoturismul pe care îl deţineau în afara graniţelor acestui stat)”, se arată în comunicat.
În aceste condiţii, un membru al grupării de cetăţenie cehă îi contacta telefonic pe cei care erau interesaţi de anunţuri, cu care discuta în limba cehă şi se prezenta ca fiind soţia vânzătorului. În această modalitate, cumpărătorii cehi au fost induşi în eroare cu privire la realitatea tranzacţiei care urma să fie realizată.
”În plus, pentru a crea o aparenţă de siguranţă a tranzacţiei, se preciza că aceasta urma să fie desfăşurată prin intermediul unei companii germane de transport, companie care urma să garanteze tranzacţia şi să livreze respectivele autoturisme clienţilor. Persoanelor vătămate li se preciza că sumele necesare achiziţionării autoturismelor trebuiau virate într-un cont bancar german, despre care se menţiona că aparţine companiei germane de transport; în realitate, compania de transport nu a existat, site-ul acesteia fiind unul fictiv, creat de membrii grupului infracţional organizat în scopul inducerii în eroare a potenţialilor cumpărători, comunicările prin intermediul respectivului site fiind purtate de către membrii grupului; controlul asupra contului bancar în care erau încasate sumele de bani transferate de persoanele vătămate era realizat prin intermediul unor complici”, subliniază DIICOT.
Au fost prejudiciate prin această modalitate 181 de persoane, cetăţeni cehi, prejudiciul fiind în cuantum de aproximativ 1,3 milioane de euro.
Sursa : https://www.profit.ro/