Un supermarket spaniol, MSA, a identificat discrepanțe între stocuri existente și produsele presupus a fi vândute în magazin. Pierderile lunare au variat de la aproximativ 7.500 € la 24.000 €. Ca parte a unei investigații, MSA a instalat camere de supraveghere. Unele dintre aceste camere, destinate detectării furtului de clienți, erau îndreptate spre intrările și ieșirile supermarketului și erau vizibile. Alte camere de luat vederi, care băteau pe casele de marcat și au acoperit zona din spatele casei, au fost ascunse. Acestea au vizat detectarea furturilor de către angajați. MSA și-a anunțat în prealabil lucrătorii despre instalarea camerelor vizibile. Nici angajații, persoanele din departamentul de HR & resurse umane nu au fost informați despre camerele ascunse.
Cinci angajați au fost prinși pe camerele video ascunse furând bunuri sau ajutându-și colegii să fure bunuri. Acești angajați au fost concediați.
Citeste tot articolul pe :
https://blog.avocatoo.ro/mai-pot-fi-monitorizati-angajatii-cu-camere-video-ascunse/
Concluzii :
1) Monitorizarea ascunsă trebuie efectuată numai în cazuri excepționale. Înainte de efectuarea monitorizării sub acoperire, angajatorii ar trebui să efectueze o evaluare a impactului, astfel încât aceștia să poată arăta clar de ce, în momentul respectiv, monitorizarea ”publică” nu a fost considerată suficientă și de ce este necesară monitorizarea ascunsă.
2) Monitorizarea ar trebui să se desfășoare pe o perioadă cât mai scurtă posibil și ar trebui să se limiteze la zone în care angajatorul poate demonstra că este necesar și (dacă este posibil) vizat de angajați individuali. Monitorizarea ascunsă în zonele în care angajații au așteptări mari de intimitate, de exemplu, toalete sau zone în schimbare – nu vor fi niciodată admise.
3) Monitorizarea trebuie să afecteze cât mai puține persoane.
Sursa : https://blog.avocatoo.ro/mai-pot-fi-monitorizati-angajatii-cu-camere-video-ascunse/