Nu picați în plasa infractorilor cibernetici!

Respectati cateva reguli simple:

Nu instalați programe nelicențiate: îngreunează calculatorul și pot monitoriza activitatea și comportamentul online.

Nu acordați acces la cameră sau microfon oricărei aplicații: odată ce o aplicație infectată lansează un virus în device, puteți fi filmați sau ascultați fără să știți.

Faceți update și folosiți un antivirus care are și un filtru antispam.

Nu folosiți aceleași parole pe toate site-urile: pentru că vrei să o ții minte mai ușor, de obicei parola este ceva asociat ție. Tocmai de aceea este și ușor de spart. Pentru a nu fi nevoit să ții minte o grămadă de parole, există opțiunea unui password manager. Acestea sunt generate de fiecare dată, iar tu trebuie să ții minte doar un master pasword.

Asigură-te că mailul pe care îl primești are legătură cu activitatea ta: oamenii reacționează la mailuri care conțin informații care ar avea legătură cu domeniul în care activează, sau la comunicarea de tip administrativ, contracte sau finanțe. Dacă ți se pare ceva suspect, înainte de a te apuca să trimiți contracte sau bani, dă un telefon și verifică. E mai sigur așa.

Nu oferi informații sensibile persoanelor pe care nu le cunoști: una dintre tacticile hackerilor este de a trimite mailuri personalizate, folosindu-se de detalii despre destinatar pe baza informaţiilor colectate din interiorul companiei sau din surse publice. Se numește social engeneering și este periculos.

Nu oferi PIN-ul. Băncile nu-l cer: 91% dintre breşele de securitate au ca punct de origine atacurile de tip spear phishing. Așa că, evită să introduci date cu caracter confidențial pe pagini spre care primești link-uri.

Sursa : https://start-up.ro/