Olympic Destroyer un malware care a incearcat sa-si ascunda adevăratele sale origini.

Echipa Globală de Cercetare și Analiză de la Kaspersky Lab a publicat rezultatele studiului său asupra atacurilor realizate cu ajutorul programului malware Olympic Destroyer, furnizând dovezi tehnice în privința indiciilor false de o mare complexitate plasate în malware, de către autori, pentru a induce în eroare în legătură cu adevăratele sale origini.

„Viermele” Olympic Destryer a atras atenția în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă. Jocurile Olimpice de la Pyeongchang au fost vizate de un atac cibernetic ce a paralizat temporar sistemele IT, înaintea ceremoniei oficiale de deschidere, oprind toate monitoarele, rețeaua Wi-Fi și făcând site-ul inaccesibil, astfel încât vizitatorii nu-și mai puteau tipări biletele. Kaspersky Lab a descoperit că și alte câteva stațiuni de schi din Coreea de Sud au fost afectate de același malware, care a oprit funcționarea instalațiilor de schi și a lifturilor din stațiunile respective. Deși impactul real al atacurilor cu acest malware a fost limitat, avea, în mod clar, capacitatea de a fi unul distrugător, lucru care nu s-a întâmplat, din fericire.

Însă principalul interes al industriei de securitate cibernetică nu a constat în pagubele potențiale sau reale produse de atacurile Destroyer, ci în originea lor. Poate niciun alt malware complex nu a mai generat vreodată atâtea ipoteze privind atribuirea cum s-a întâmplat cu Olympic Destroyer. La câteva zile de la descoperire, echipele de cercetare din toată lumea au atribuit acest malware Rusiei, Chinei și Coreei de Nord, pe baza unor caracteristici asociate anterior cu grupări de spionaj cibernetic și sabotaj care se presupunea că provin din aceste țări și lucrează pentru guvernele țărilor respective.

Sursa: start-up.ro