Pandora Papers cuprinde 2,94 TB de date in diverse formate. Analiza acestor date nu a fost o sarcină ușoară

                               Image by Gerd Altmann from Pixabay

Dezvaluirile Pandora Papers au zguduit lumea.

Foarte multe persoane publice, de la fostul prim-ministru britanic Tony Blair la regele Iordaniei, a ajuns in atentia publica pentru ca au folosit conturi offshore pentru a-si ascunde banii si zilnic apar noi acuzații.

Organizația din spatele scurgerii Pandora Papers se numeste Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ). Aceasta  a petrecut aproape un an coordonând rapoarte simultane din 150 de medii diferite din 117 țări.

„Prima provocare pentru noi a fost să obținem datele”, explică Pierre Romera, director tehnologic la ICIJ. Inițial, ICIJ a intermediat un acord cu sursele sale, care le-ar permite să trimită datele de la distanță fără a fi nevoie să călătorească, dar pe măsură ce dimensiunea depozitului de documente a crescut, au crescut și provocările de a se asigura că totul ar putea fi trimis către un server securizat. Unii membri ai echipei ICIJ s-au întâlnit direct cu surse și au colectat hard disk-uri uriașe care conțin documentele.

Dupa ce au obtinut datele provocarea urmatoare au fost sa le analizeze si sa extraga rapoarte din acest volum imens de informatii foarte eterogene. ICIJ a creat propriile  instrumente și tehnologie pentru a extrage textul și a-l putea căuta. Astfel ICIJ  a pregătit datele si le-a facut accesibile pentru zeci de reporteri din întreaga lume.

Sursa : https://www.wired.co.uk