Politistii spun ca trebuie verificata autenticitatea fantei in care este introdus cardul bancar, precum si daca pe tastatura originala a bancomatului a fost aplicata o alta tastatura falsa, care permite retinerea codului PIN. Un semn ca exista o tastatura falsa peste cea originala este netezimea tastei 5, care pe tastatura originala are o usoara denivelare.
Potrivit IGPR, skimmingul consta in instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cartilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscriptionarea unor noi carti de credit, cu care se fac extrageri de numerar.
De asemenea, alt mod de operare este „bucla libaneza”, un dispozitiv care se monteaza la gura bancomatului si care blocheaza cardul inauntru. Ulterior, infractorul isi ofera ajutorul, afla PIN-ul direct de la client, iar dupa plecarea acestuia scoate cardul din bancomat.
Astfel, Politia Romana recomanda posesorilor de carduri sa nu lase la vedere chitante, facturi sau alte documente care contin informatii despre cardul bancar, sa anunte banca in cazul in care isi schimba datele personale, iar daca li se blocheaza cardul in bancomat, sa nu ceara si sa nu permita ajutorul nimanui, dar mai ales, sa nu comunice codul PIN.
De asemenea, spun politistii, cei care scot bani din bancomat trebuie sa acopere cu mana formarea codului PIN, dar si sa verifice autenticitatea fantei in care se introduce cardul bancar.
Posesorii de carduri trebuie sa verifice daca pe tastatura originala a bancomatului nu a fost aplicata o tastatura falsa, care permite retinerea codului PIN introdus, iar acest lucru se poate verifica prin tragarea usoara de tastatura bancomatului – in cazul in care este falsa, se desprinde.
Un alt indiciu asupra falsitatii tastaturii este aspectul tastei 5. Daca este originala, tasta 5 prezinta o usoara denivelare, in timp ce pe tastatura falsa este perfect neteda.
Sursa : www.wall-street.ro