“Pro si Contra: Cloud vs On-Prem (Servers, Platforms, Business solutions)”.

Alegerea “Cloud vs On-Prem” este o alegere dificila si trebuie sa se bazeze pe o analiza care sa aiba in vedere cel putin urmatoarele aspecte:

Tipul afacerii:

  • (a) daca e o afacere care are nevoie de prezenta web atunci serviciile in Cloud sunt potrivite
  • (b) daca e o afacere care se desfasoara in lumea reala ( productie, proiectare, prestari servicii etc.) atunci e mai bine sa folosim stocarea On-Prem .

La acest capitol cel mai mare risc in opinia mea este dat de canalul de comunicatie.   Trebuie sa luam in considerare ca o afacere de tip (a) functioneaza si daca conexiunea e intrerupta dar o afacere de tip (b) e blocata daca nu ai acces la serviciile cloud vitale pentru ea.

Tot aici afacerea de tip (b) solicita un trafic mare de date = costuri ridicate, capacitate de procesare si transfer mare = costuri ridicate, capacitate de stocare mare = costuri ridicate.
Pe de alta parte daca ai folosi solutia On-Prem pentru cazul (a) in lipsa canalului de comunicatie esti izolat si serverele tale nu sunt disponibile clientilor de pe web dar in cazul (b) fabrica produce si daca ai o problema de comunicatie.

Ca o concluzie serverele trebuie sa fie aproape de afacere si in cadrul unei afaceri pentru anumite activitati serviciile cloud sunt mai potrivite si pentru alte serviciile On-Prem sunt mai bune (sigure).

Costuri :

Desi la prima vedere servicile in Cloud par sa aiba toate punctele forte : platesti numai cat consumi, nu ai costuri cu licentele, ai update-uri la zi, nu ai costuri cu serverele samd ( e totul perfect) in realitate : costurile cu traficul pot fi destul de mari, este posibil sa nu stii sau sa nu poti sa-ti optimizezi resursele (depinde de contract) si sa te surprinda cat trebuie sa platesti
Cea mai mare problema o ai atunci cand ai probleme : in cazul in care ai o problema de cash flow activitatea ta este supendata si nu mai poti produce !!!

Concluzia mea din acest punct de vedere este ca trebuie sa analizezi care e solutia optima si serviciile vitale care sustin afacerea trebuie sa fie disponibile.

Furnizorul solutiei:

Foarte important aici este sa NU alegi furnizorul de servicii Cloud dupa pret. Exista in istorie cazuri celebre de startup-uri care furnizau servicii de cloud care au pornit bine, au crescut prea mult si prea repede, nu si-au gestionat resursele si au intrat in faliment.
Dar mutarea serviciilor in cloud este o operatie care dureaza destul de mult ( de la cateva luni in sus) si cu siguranta revenirea din cloud in On-Prem este mult mai anevoioasa.
De aceea eu cred ca trebuie sa alegi un furnizor cunoscut pe care sa te poti baza chiar daca e mai scump.

Securitatea:

Desi la prima vedere pare ca securitatea in cloud este perfecta in realitate daca setarile de securitate in cloud NU sunt facute foarte bine datele sunt mult mai expuse.
In mod sigur un utilizator fara experienta NU poate securiza SINGUR corespunzator serviciile in Cloud. In acest sens trebuie sa obtina suport de la furnizorul solutiei Cloud pentru securizare si aceste servicii costa.
Revenind la furnizor, un furnizor consacrat va avea o experienta si o echipa care sa-ti ofere un nivel de siguranta mai ridicat pentru ca este si interesul lui sa-si pastreze reputatia !

In opinia mea raspunsul la intrebarea :
“Pro si Contra: Cloud vs On-Prem (Servers, Platforms, Business solutions)” ? este “Depinde” !