Reteaua Wifi poate fi o poarta de intrare pentru infractorii cibernetici!

Inchideti acesta poarta! Cum ?

Actualizați în mod curent firmware-ul

Chiar dacă un router nu are componente în mișcare, trebuie să fie întreținut cu cele mai recente actualizări de securitate.

■ Consultați manualul de instrucțiuni al routerului pentru a obține adresa IP de acces

■ După ce ați introdus adresa IP a routerului într-un browser web, conectați-vă la router cu numele de utilizator și parola. În tabloul de bord web al routerului, faceți clic pe setările firmware-ului. Căutați un buton care vă permite să verificați cea mai recentă versiune de firmware.

■ Dacă este disponibilă o actualizare, alegeți să o instalați și să reporniți ruterul. Repetați acest proces la fiecare trei până la șase luni.

Setați un nume de utilizator unic și o parolă

Când vă conectați la router, dacă numele de utilizator și parola sunt ceva de genul “admin” și “parola”, aveți o problemă. Multe posturi Wi-Fi au parole generice slabe, în mod implicit, pe care producătorii intenționează să le schimbați.

Problema cu un nume de utilizator și o parolă slabă este că oricine din raza routerului ar putea să se conecteze la el și să-și schimbe setările, eventual deschizând-o spre lumea exterioară.

Deci, în timp ce verificați actualizările de firmware în tabloul de bord al ruterului dvs., asigurați-vă că verificați și setările de securitate și modificați numele de utilizator și parola pentru ceva puternic și unic. Experții în securitate recomandă crearea unor parole lungi, complexe, care constau din fraze nonsenzibile și numere adăugate și caractere speciale. (Exemple: Fav0rite meu numb3r este Gr33n4782 # sau Pisica a mancat bomboana C0TT0n 224%.) Scrieti aceste acreditari pe aceeasi bucata de hartie unde ati inregistrat adresa IP.

Înlocuiți ruterul la fiecare câțiva ani

Chiar dacă routerul dvs. pare să funcționeze corect, dispozitivul a ajuns la sfârșitul duratei de viață atunci când producătorii nu mai suportă acest lucru cu actualizări de firmware, lăsându-l vulnerabil la viitoarele atacuri cibernetice. Vă puteți aștepta ca acest lucru să se întâmple la fiecare trei până la cinci ani. În acest moment, este crucial să faceți upgrade la o nouă bucată de hardware.

Cea mai bună modalitate de a verifica este să căutați ruterul pe site-ul producătorului și să citiți note despre versiunile de firmware ale acestuia. Dacă nu a existat o actualizare a firmware-ului în ultimul an, router-ul a fost probabil întrerupt.

Printre routerele afectate de malware-ul VPNFilter, o parte semnificativă a acestora a fost mai veche de cinci ani, arata cercetarile in domeniu.