2018 vine cu o schimbare majoră de ţinte de atac

Domeniul asigurării sănătăţii şi îngrijirii medicale a depăşit, conform celor mai noi rapoarte legate de ameninţările cibernetice, domeniul administraţiei publice în termeni de incidente raportate. Este pentru prima dată după un an şi jumătate când se produce o răsturnare majoră a ierarhiei ţintelor preferate de atac.

Trezirea poftei

Analiştii spun că, la nivel de ansamblu, furturile sau pierderile de date din domeniul sănătăţii continuă să fie majoritar datorate unor accidente sau erori umane. Cu toate astea, şi poate tocmai din această cauză, astfel de vulnerabilităţi au fost observate de infractorii cibernetici, care dau la ora actuală adevărate “asalturi” asupra spitalelor şi unităţilor sanitare. Iar tendinţa a început în primul trimestru al anului 2016, când numeroase spitale din întreaga lume au fost “testate” cu atacuri de tip ransomware.

Intensificarea ştirilor false

Un alt fenomen manifestat în al doilea trimestru al acestui an a fost apariţia troianului Faceliker, care a contribuit serios la creşterea cu 67% a noilor atacuri malware îndreptate împotriva site-urilor de reţele sociale. Conform analiştilor, în al doilea trimestru al acestui an Facebook a devenit un vector notabil al atacurilor, troianul menţionat mai sus contribuind cu aproape 9% din cele 52 milioane noi atacuri malware detectate în cursul trimestrului.

Troianul infectează orice browser web folosit pentru vizitarea site-urilor malefice sau compromise, după care piratează acţiunile de tip “Like” efectuate de utilizatori pe Facebook şi promovează propriul conţinut malefic fără cunoştinţa sau acceptul acestora. Privind lucrurile la dimensiune mare, acţiunile de tip “Like” piratate pot genera bani pentru cei care operează troianul deoarece accesările piratate pot face un articol, un material video, un site sau o reclamă să pară mai populară şi mai de încredere decât este în realitate.

Diversitate

Alte tendinţe notabile legate de ameninţări informatice la nivel global din trimestrul doi al acestui an includ o creştere de 3% a numărului de incidente de securitate dezvăluite public faţă de trimestrul anterior. Cea mai mare parte (78%) a acestor incidente dezvăluite public a avut loc în regiunea celor două Americi. Iar la nivel global, incidentele din sectorul sănătate, administraţie publică şi educaţie au reprezentat peste 50% din totalul incidentelor în ultimul an şi jumătate.

Sursa : http://www.clubitc.ro/2017/12/29/schimbare-majora-de-tinte-de-atac/ )