Scurgere masivă de date la Casa de Asigurări de Sănătate Constanța

Funcționarii Casei de Asigurări de Sănătate Constanța au creat o breșă de securitate online care făcea vizibile CNP-urile și tratamentele a peste 130.000 de pacienți din județul Constanța, iar Recorder a semnalat scurgerea de date după ce s-a asigurat că funcţionarii au rezolvat problema. Deşi CAS Constanţa a anunţat că datele au fost şterse, Recorder a constatat că toate informaţiile încă erau pe server şi puteau fi accesate. Datele puteau fi citite de toată lumea pentru că parola era scrisă în denumirea documentelor.

Miercuri, Recorder a semnalat pe Facebook că funcționarii Casei de Asigurări de Sănătate Constanța au creat o breșă de securitate online care făcea vizibile CNP-urile și tratamentele a peste 130.000 de pacienți din județul Constanța.

Recorder scrie că era vorba de peste 580 de fișiere Excel care cuprindeau toate medicamentele compensate eliberate între anii 2015-2021 de 87 de farmacii din județul Constanța pentru bolnavii cronici şi CNP-urile acestora.

Jurnaliştii de la Recorder au semnalat problema în spaţiul public după ce au informat CAS Constanţa şi i-au asigurat că toate informaţiile au fost şterse, însă după publicare au observat că datele încă se pot accesa pe serverul instituţiei.

Pentru a nu pune în pericol datele pacienţilor, jurnaliştii au şters postarea şi au cerut din nou instituţiei să scoată de pe server datele.

Reprezentanţii instituţiei s-au plâns de lipsa de personal şi de perioada concediilor şi i-au plimbat pe jurnalişti pe la diverse departamente pentru ca în cele din urmă să fie sunaţi de un angajat al CAS Constanţa pentru a-i întreba dacă ştiu cum se şterg acele date.

Cu toate că ziariştii i-au explicat ce să facă, a fost nevoie să treacă 24 de ore pentru ca problema, semnalată cu două zile în urmă, să fie rezolvată.

Sursa :  https://recorder.ro/