Ce este malware-ul?
Pur și simplu, malware-ul este un software – un program de calculator – utilizat pentru a efectua acțiuni rău intenționate. Acest termen este o combinație a cuvintelor rău intenționate și a software-ului. Criminalii de criminalitate instalează programe malware pe computerele sau dispozitivele dvs. pentru a obține controlul asupra acestora. Odată instalat, malware-ul poate permite infractorilor să spioneze activitățile dvs. online, să vă fure parolele sau fișierele sau să utilizeze sistemul dvs. pentru a ataca alții. Malware-ul poate chiar să ia controlul propriilor fișiere, cerând să plătiți o răscumpărare pentru a le aduce înapoi. Mulți oameni cred că malware-ul este o problemă numai pentru computerele Windows. Din păcate, malware-ul poate infecta orice dispozitiv, de la computere Mac și smartphone-uri la DVR-uri și camere de supraveghere. Cu cât mai mulți computere și dispozitive infectează infractorii cibernetici, cu atât mai mulți bani pot face. Prin urmare, toată lumea este o țintă, inclusiv tine.
Stop Malware
S-ar putea să vă gândiți că tot ce trebuie să faceți este să instalați un program de securitate ca software-ul anti-virus și să vă asigurați că nu sunteți infectat. Din păcate, anti-virusul nu poate opri toate malware-urile. Cyber criminals dezvoltă în mod constant noi și mai sofisticate programe malware care pot să evite detectarea. La rândul lor, furnizorii de antivirus își actualizează în mod constant produsele cu noi capabilități de detectare a programelor malware. În multe privințe a devenit o cursă înarmată, iar băieții răi sunt, de obicei, cu un pas înainte. Deoarece nu vă puteți baza doar pe anti-virus, iată pașii suplimentari pe care ar trebui să vă urmați pentru a vă proteja:
- Infractorii infectați infectează adesea computerele sau dispozitivele prin exploatarea vulnerabilităților din software-ul dvs. Cu cât este mai curent software-ul dvs., cu atât sunt mai puține vulnerabilități sistemele dvs. și cu atât mai greu este pentru infractorii cibernetici să-i infecteze. Asigurați-vă că sistemele de operare, aplicațiile, pluginurile pentru browser și browser și dispozitivele sunt întotdeauna actualizate și actualizate. Cea mai ușoară modalitate de a asigura acest lucru este de a permite actualizarea automată ori de câte ori este posibil.
- Un mod obișnuit de infracțiuni cibernetice care infectează computerele sau dispozitivele mobile este crearea de programe de calculator false sau aplicații mobile, publicarea acestora pe Internet și apoi păcălirea de a descărca și instala una. Descărcați și instalați numai programe sau aplicații din magazine online de încredere. De asemenea, stați departe de aplicațiile mobile care sunt noi, au câteva recenzii pozitive, sunt rareori actualizate sau au fost descărcate de un număr mic de persoane. Daca nu mai folosiți un program de calculator sau o aplicație mobilă … stergeti-l.
- Cyber criminali folosesc de multe ori o inselatorie pentru ca utilizatorii sa instaleze malware-ul pentru ei. De exemplu, acestea vă pot trimite un e-mail care pare legitim care conține un atașament sau un link. Poate că e-mailul pare de la bancă sau de la un prieten. Cu toate acestea, dacă ați fi deschis fișierul atașat sau faceți clic pe link, ați activa codul rău intenționat care instalează malware în sistemul dvs. Dacă un mesaj creează un sentiment puternic de urgență sau pare prea bun pentru a fi adevărat, ar putea fi un atac. Fiti suspicioas, bunul simț este adesea cea mai bună apărare.
- Verificați în mod regulat sistemul și fișierele dvs. în serviciile bazate pe Cloud sau stocați copiile de siguranță offline, cum ar fi pe unitățile externe deconectate. Acest lucru vă protejează copiile de siguranță în cazul în care programele malware încearcă să le cripteze sau să le ștearga. Backupurile sunt importante. Ele sunt adesea singura cale prin care puteți să vă recuperați de la o infecție malware.
În cele din urmă, cel mai bun mod de a apăra împotriva programelor malware este să păstrați la zi toate software-urile și dispozitivele, să instalați programe de încredere antivirus atunci când este posibil și să fiți atenți pentru oricine încearcă să vă înșele infectarea propriului sistem. Când toate celelalte nu reușesc, backup-urile obișnuite sunt adesea singura modalitate de recuperare.
Sursa : https://www.sans.org