Un atac de ransomware a afectat un spital si a provocat decesul unei paciente.

Autoritățile germane au publicat informatia că un atac cibernetic a lovit un spital major din Duesseldorf, iar o femeie care avea nevoie de internare urgentă a murit după ce a trebuit să fie transferata în alt oraș pentru tratament.

Atacul cibernetic a avut loc saptamana trecuta. Autoritățile au investigat incidentul și au descoperit că sistemele IT au fost întrerupte de un atac cibernetic care a vizat un software comercial suplimentar utilizat pe scară largă. Atacul a provocat prăbușirea treptată a sistemelor, a paralizat operațiunile din spital, pacienții de urgență au fost indrumați spre alte structuri iar operațiile chirurgicale au fost amânate. Spitalul a confirmat că nu există o cerere concretă de răscumpărare și a raportat că nu există indicii că datele ar fi pierdute iremediabil. În prezent, spitalul își restabilește sistemele IT și reia operațiunile.
Un raport al ministrului de justiție al statului Renania de Nord-Westfalia arata că spitalul a fost lovit de un atac ransomware, care a infectat 30 de servere în rețeaua sa și a fost găsită o notă de extorcare pe unul dintre sisteme. Nota de răscumpărare include detalii pentru a contacta atacatorii, dar nu conține nicio sumă. Oamenii legii au contactat atacatorii și le-au spus că spitalul a fost afectat, punând în pericol viața pacienților. Operatorii de ransomware au decis apoi să retragă încercarea de extorcare și au furnizat o cheie digitală pentru a decripta datele. Raportul ministrului justiției a confirmat faptul că făptașii nu au fost prinsi. „Procurorii au lansat o anchetă împotriva autorilor necunoscuți, suspectate de omor din neglijență, deoarece un pacient aflat în pericol pentru viață, care trebuia să fie dus la spital vineri seara trecută, a fost trimis în schimb la un spital din Wuppertal, aproximativ 32 de kilometri ( 20 de mile). ” încheie agenția AP.

Sursa : https://securityaffairs.co/