Un britanic a pierdut £407.000 în urma unei înșelătorii online cu criptomonedă

În urma obsevării unor tweet-uri transmise prin intermediul contului lui Elon Musk, un britanic a accesat un link către un site referitor la o competiție aparent organizată de echipa Tesla. În realitate, ceea ce văzuse pe Twitter nu era un mesaj direct al fondatorului Tesla, ci un comentariu (reply) la o postare, care conținea un link către acest fals concurs.

Pentru simularea urgenței și pentru sublinierea ofertei irezistibile, site-ul indica un timp limitat pentru trimiterea de 0.1 până la 20 de monede Bitcoin (valorând cu aproximație între £4.300 și £860.000). În cadrul acestei acțiuni promoționale false, „echipa Tesla” ar fi trebuit să înapoieze participanților dublul monedelor trimise de fiecare !!!

Britanicul a transmis 10 unități și, după încetarea timpului limită, nu a primit înapoi nimic în cont, așa cum se aștepta. Astfel de tentative de fraudă s-au înmulțit la nivel internațional. În primele 3 luni ale 2021, s-a reușit obținerea peste $18 milioane prin intermediul înșelătoriilor cu monede virtuale, o valoare mai mare față de cea obținută de criminali în întregul an 2020 ($16 milioane).

Cazul prezentat reprezintă o atenționare și un apel la vigilență, în contextul investițiilor în criptomonede. Conform cercetătorilor de la Whale Alert, astfel de înșelătorii afectează multe persoane cu un nivel ridicat de educație (ex. britanicul având un job de marketing în industria IT), iar o metodă frauduloasă comună este utilizarea unor conturi de social media false sau furate, ale unor celebrități sau investitori.

Citestemai mult pe Cert.ro