Vodafone : ștergerea datelor cu caracter personal, deși necesară, ar putea să nu fie legală

În cadrul unui dosar care privește o decizie a Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Vodafone a prezentat o adresă emisă de către SRI, din care înțelegem că operatorul se află într-un impas legislativ.

ANSPDCP a cerut operatorului telecom să distrugă, în cel mult 30 de zile, datele cu caracter personal (CNP-ul) colectate fără consimțământul expres al celor vizați. Decizia ar fi fost luată de către instituție după ce constat că Vodafone ar fi colectat și stocat copii după actele de identitate fără să aibă acordul explicit al persoanelor vizate.

După decizia dată de ANSPDCP, Vodafone a deschis două dosare la Curtea de Apel București și a cerut atât anularea, cât și suspendarea deciziei. Decizia instituției a venit în data de 18 mai, iar în urma apelului făcut, instanța a respins cererea de suspendare făcută de Vodafone, în data de 12 septembrie.

Operatorul telecom a atacat sentința în data de 8 octombrie. La acest nou termen, operatorul a prezentat o adresă emisă de către Serviciul Român de Informații. Conform acesteia. ”ștergerea/ distrugerea datelor cu caracter personal ale abonaților privind codul numeric personal este de natură să afecteze îndeplinirea de către companie a obligației legale de a acorda sprijin organelor de stat cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale”.

Astfel, Vodafone se găsește acum într-un impas legislativ. Pe de-o parte, are de respectat decizia ANSPDCP, față de care a pierdut și primul apel. Pe de altă parte, dacă respectă decizia ANSPDCP, aceasta încalcă alte legi sub incidența căreia intră adresa trimisă de către SRI operatorului.

E un caz destul de ciudat, care merită urmărit în viitor, pentru a vedea cum vor tranșa instanțele de judecată subiectul.

Sursa : https://playtech.ro