Analiză ESET: Un exemplu de atac Emotet

În 11 și 12 august 2020, Departamentul de Justiție din Quebec (Canada) a fost victima unui atac cibernetic care a avut la bază un software malițios ce a compromis 14 căsuțe de e-mail aflate sub jurisdicția Departamentului. Atacatorii au putut astfel accesa toate e-mailurile găsite în aceste cutii poștale. Alexis Dorais-Joncas, Directorul Biroului de Cercetare și Dezvoltare ESET din Montreal, a raportat că hackerii au folosit o versiune a malware-ului Emotet, ale cărui campanii rău intenționate se desfășoară deja de câțiva ani.

În cazul acestui ultim atac, hackerii au folosit informațiile furate pentru a răspândi mai departe malware-ul creat de ei într-un mod deosebit de insidios. Aceștia au trimis mesaje, în aparență legitime, tuturor celor care au contactat de-a lungul timpului cutiile poștale compromise și au inclus și în cazul acestora atașamente rău intenționate.

Pe lângă datele cetățenilor care au contactat departamentul, sindicatul SPGQ (Syndicat de professionnelles et professionnels du gouvernement du Québec) subliniază că „hackerii ar fi sustras datele personale a aproximativ 300 de angajați activi și inactivi (pensionați sau care lucrează acum în altă parte).”

Citeste mai mult … https://blog.eset.ro/