1. Criptarea dispozitivului BitLocker
Deoarece software-ul BitLocker Device Encryption este integrat direct în Microsoft Windows 10, este probabil cea mai evidentă aplicație din această listă. Veți găsi aplicația BitLocker în Panoul de control, dar cea mai bună modalitate de a ajunge la ecranul de gestionare este tastarea Bitlocker în caseta de căutare Cortana.
BitLocker criptează întreaga unitate de disc și nu fișiere sau foldere individuale. Această aplicație funcționează cel mai bine pentru a proteja întregi PC-uri și dispozitive cu acces criptat și securizat. BitLocker utilizează un algoritm de criptare AES cu taste pe 128 de biți și 256 de biți. Evident, este limitat la utilizarea în sistemul de operare Windows.
2. FileVault 2
Similar cu BitLocker, FileVault 2 este un instrument de criptare full-disk; cu toate acestea, este limitat la utilizarea pe OS X Lion sau mai recent. Aplicația previne accesul neautorizat la informațiile de pe discul de pornire al dispozitivului OS X utilizând un algoritm XTS-AES-128-biți cu o cheie de 256 biți.
Pentru a activa FileVault , navigați la ecranul Preferințe sistem și faceți clic pe linkul Securitate și confidențialitate. Desigur, va trebui să introduceți un nume de administrator și o parolă pentru a finaliza procesul. Odată ce criptarea este completă, FileVault vă va cere să vă conectați de fiecare dată când pornește Macul dvs. și niciunui cont nu li se va permite să vă conectați automat.
3. VeraCrypt
VeraCrypt este o aplicație open source bazată pe actualul TrueCrypt 7.1 abandonat in prezent. Ca si BitLocker și FileVault, VeraCrypt este proiectat ca un instrument complet de criptare pentru unitate sau partiție și nu pentru criptarea fișierelor sau a folderelor individuale.
Software-ul creează un disc criptat virtual într-un fișier și apoi montează acel fișier ca o unitate de disc utilizabilă sau unitate USB. Criptarea este automată și se efectuează în zbor, astfel că unitatea funcționează ca un dispozitiv de stocare normal.
Din moment ce VeraCrypt este un proiect Open Source, documentația este saraca și în cel mai bun caz, criptică. În timp ce această aplicație utilizează protocoale avansate de criptare și chei pentru a crea un nivel suplimentar de securitate, este cel mai bine sa fie implementata de către profesioniști sau utilizatori cu abilități avansate.
4. AxCrypt
Spre deosebire de aplicațiile anterioare din această listă, AxCrypt este conceput pentru a fi folosit pentru criptarea fișierelor sau a dosarelor individuale. AxCrypt se integrează direct în sistemul de explorare a fișierelor Windows sau OS X, făcând criptarea la fel de simplă ca făcând clic pe alegerea corectă dintr-un meniu. Aplicația poate fi de asemenea descărcată și instalată pe un dispozitiv mobil.
AxCrypt utilizează, de asemenea, aceiași algoritmi de criptare AES cu chei de 128 biți și 256 de biți ca și celelalte aplicații. În plus față de integrarea cu aplicațiile de explorare a fișierelor de sistem în Windows și OS X, AxCrypt se integrează cu aplicații de stocare bazate pe cloud, cum ar fi DropBox și Google Drive, ceea ce îl face o aplicație de criptare flexibilă.
5. AESCrypt
AESCrypt este, de asemenea, conceput pentru a fi folosit ca un instrument de criptare pentru fișiere și foldere individuale. Aplicația se integrează direct în sistemele de explorare a fișierelor Windows, OS X și Linux. AESCrypt poate sprijini dezvoltatorii care lucrează în limbi de programare precum Java și C #.
AESCrypt este un proiect open source și utilizează algoritmul de criptare AES și tastele pe 128 biți și 256 de biți. Documentația pentru AESCrypt afirmă în mod clar că software-ul poate fi folosit atât în scopuri comerciale, cât și în cele personale.
Avertizare
Acest lucru este important să rețineți indiferent de instrumentul pe care alegeți să îl utilizați pentru necesitățile dvs. de criptare: Criptarea, fie că este vorba despre un întreg disc sau de un singur fișier, necesită utilizarea unei parole puternice. Odată ce are loc criptarea, acel fișier sau hard disk nu poate fi accesat fără a oferi această parolă. Așadar, aveți grijă ce criptați și asigurați-vă că utilizați o parolă pe care o puteți aminti.
Sursa: www.techrepublic.com