Avertisment Google: 145 de aplicatii din Play Store ascund virusi

Google anunta ca 145 de aplicatii din Play Store au fost infectate cu fisiere ce contineau virusi destinati sa atace calculatorul. Aplicatiile, unele dintre ele descarcate de sute de ori, au fost eliminate din Play Store, insa pot exista inca in gadgeturile utilizatorilor care nu banuiesc nimic, scrie dailymail.co.uk.

Software-ul rau, sau malwar-ul, nu afecteaza device-urile Android, dar poate colecta date private in cazul in care gadgetul virusat este conectat la un computer cu un sistem de operare Windows. Odata ajuns in computer, virusul poate urmari ce tastezi, dezvaluind numerele cardului de credit, parole sau chiar CNP-ul.

Aplicatiile virusate au fost descoperite de Palo Alto Networks care i-a informat pe cei de la Google despre problema. Aplicatiile nu mai sunt disponibile in cadrul Play Store, dar au fost descarcate pana in octombrie 2017. Ele au fost proiectate sa viruseze PC-ul in momentul in care utilizatorul isi conecta telefonul pentru a transfera sau schimba fisiere.

Totusi, nu toate aplicatiile aceluiasi dezvoltator aveau aceleasi fisiere Windows, facandu-i pe investigatori sa creada ca au fost folosite diferite computere cand s-a creat codul aplicatiilor. Raportul explica cum exista un fisier cheie prezent in toate aplicatiile inlaturate, un decodor, ce putea fi folosit de hackeri pentru a utiliza device-urile Windows sa spioneze utilizatorii.

Raportul mentioneaza: ,,Pe un sistem Windows, acest decodor incearca sa retina apasarile de tasta, care pot include informatii private precum numarul cardului de credit, CNP-ul, parole. Mai mult, aceste fisiere isi falsifica numele pentru a parea legitime. Astfel de nume includ ‘Android.exe,’ ‘my music.exe,’ ‘COPY_DOKKEP.exe,’ ‘js.exe,’ ‘gallery.exe,’ ‘images.exe,’ ‘msn.exe’ and ‘css.exe’.”

Ce aplicatii au fost afectate de malware
Cateva dintre aplicatiile virusate includ ,,Learn to Draw Clothing”, o aplicatie care ii invata pe oameni cum sa deseneze si sa proiecteze haine; ,,Modification Trail”, care prezinta imagini cu idei de modificare a bicicletelor; ,,Gymnastics Training Tutorial”, o aplicatie cu scopul de a ajuta utilizatorul sa descopere idei sanatoase pentru miscari de gimnastica.

Google a publicat numele a catorva dintre aplicatiile cu probleme. E recomandat ca oricine detine oricare din aceste aplicatii sa le stearga imediat pentru a evita virusarea:

Baby Room
Bodybuilder
Bookshelf
Bracelet
Car garage
Children Clothes
Clothing Drawing
Couple shirts
Dining table
Fashion Muslim
Fencing Technique
Gymnastics
Hair Paint
Hijab StyLe
Home Ceiling
House Terrace
Ice cream stick
Idea Glasses
Japanese Garden
Knitted Baby
Living room
Mens Shoes
Minimalist Kitchen
MotorTraiL
Nail Art
Night gown
Painting Mahendi
Paper flower
PoLa BaJu
Roof
Shoe rack
Skirt Design
Tattoo Name
TV RuanG TaMu
Unique Graffiti
Unique T-shirt
Use Child
Wall Decoration
Wardrobe Ideas
Window Design
Wing Chun
Yoga Meditation