Această nouă tehnică de fraudă poate provoca daune teribile victimelor. Iată cum se întâmplă:   “SIM Swap este procesul de înlocuire a cartelei SIM existente a telefonului mobil cu unul nou. Schimbul de cartele SIM este adesea util, permițându-vă să vă păstrați numărul mobil existent atunci când treceți la un telefon care necesită un alt tip de cartelă SIM. Infractorii din motive financiare au găsit o lacună în acest proces.  
Înarmați cu un telefon mobil atacatorii pretind a fi o victima atunci când contactează furnizorul de telecomunicații spunând că telefonul mobil a fost furat.
Planul este acela de a determina operatorul să anuleze cartela SIM existentă pe telefonul victimei și să activeze noua SIM pe telefonul infractorului.  

Timpul in care infractorii trebuie sa actioneze este scurt pentru ca de îndată ce victima SIM Swap observă că mobilul său nu mai funcționează și se alarmeaza blocheaza SIM-ul obtinut ilegal.

  După ce SMS-urile și apelurile sunt redirecționate către telefonul cu SIM-ul obtinut fraudulos, infractorii lucrează rapid pentru a reseta parolele, blocând accesul victimei la conturile sale, sau autorizeaza tranzacții bancare în numele victimei.