GDPR : Ce principii guverneaza regulamentul general de protectia datelor cu caracter personal ?

Raspuns :
Principiile care guverneaza regulamentul general de protectia datelor cu caracter personal sunt :

  1. Principiul legalitatii, corectitudinii și transparenței. Aceasta impune ca datele cu caracter personal să fie prelucrate în mod legal, corect și transparent în raport cu persoanele vizate.
  2. Principiu  limitării scopului. Aceasta impune ca datele cu caracter personal trebuie să fie colectate numai în scopuri specificate, explicite și legitime .
  3. Principiu colectarii minimului de date pentru atingerea scopului pentru care s-a obtinut consimtamantul . Conform acestui principiu, datele cu caracter personal trebuie să fie adecvate, relevante și limitate la ceea ce este necesar în raport cu scopurile pentru care sunt prelucrate.
  4. Principiul mentinerii datelor actualizate  asigura că datele cu caracter personal sunt corecte și sunt actualizate acolo unde este necesar.
  5. Principiul stocării datelor strict pe perioada pentru care s-a obtinut consimtamantul  . Aceasta presupune ca datele cu caracter personal să fie păstrate într-o formă care să permită identificarea persoanelor vizate cel mult timp necesar pentru prelucrarea datelor.
  6. Principiu asigurarii securitatii adecvate datelor astfel incat acestea sa fie integre, confidentiale si disponibile.
  7.  Principiu responsabilitatii , operatorul este responsabil de respectarea principiilor enumerate la articolul 5 alineatul (1) din GDPR și  trebuie să fie în măsură să demonstreze respectarea acestora.