Oameni de știință ruși arestati pentru minarea Bitcoin

Oameni de știință au folosit ilegal supercomputerul centrului nuclear

Incidentul este investigat de FSB și nu de poliție, deoarece supercomputerul a fost localizat la Institutul de Cercetare Fizică Experimentală All-Rusă (RFNC-VNIIEF) din Sarov, laboratorul nuclear principal din Rusia.

Autoritățile din Rusia și Ucraina au arestat suspecți în ultima săptămână pe acuzațiile de folosire a calculatoarelor de lucru pentru producerea de moneda virtuala Bitcoin. Sarov este un oraș izolat ținut sub pază constantă de către armata rusă, iar numai oamenii de știință și angajații centrului nuclear au voie să intre, să părăsească sau să locuiască în oraș.

Agenția rusă de știri Interfax susține că supercomputerul folosit pentru Bitcoin a fost un sistem securizat și că nu ar fi trebuit să fie conectat online datorită datelor pe care le găzduiește și procesează.

Suspecții se pare că au conectat supercomputerul de tip one-petaflop la Internet pentru a-și exploata Bitcoin, fără să-și dea seama că acest lucru ar declanșa alerte cu personalul de securitate al instituției. Suspecții au fost identificați imediat și au fost predati autorităților. Numărul de suspecți sau numele lor nu a fost făcut public.

Sursa: https://www.bleepingcomputer.com/news/cryptocurrency/russian-nuke-scientists-ukrainian-professor-arrested-for-bitcoin-mining/