Raportul Kaspersky Lab : ” Spam și phishing în 2017 “

Potrivit raportului Kaspersky LabSpam și phishing în 2017 “, cyber-criminalii au urmat o agendă globală, folosind subiecte fierbinți precum FIFA 2018 și Bitcoin, pentru a păcăli utilizatorii și a le fura banii sau personal informații în ultimele 12 luni.

Atacatorii s-au dovedit actori atenți, monitorizând instantaneu problemele globale și evenimentele majore la nivel mondial, cu un singur scop, acela de a capta și de a valorifica interesul victimei. Cercetarea continuă de către Kaspersky Lab privind activitățile de spam și de phishing confirmă faptul că metodele utilizate de spammeri sunt eficiente, din cauza atenției scăzute a utilizatorilor și a creșterii încrederii necondiționate. Acești factori combinate înseamnă că este mai probabil ca oamenii să urmeze instrucțiuni false.

În timp ce lumea se pregătea intens pentru FIFA 2018 anul trecut, spam-urile au răspândit în mod activ e-mailurile legate de acest subiect. Astfel atacatarii au trimis victimelor mesaje frauduloase cu logo-urile oficiale ale evenimentului informând utilizatorii despre victorii la loterie și chiar promițând bilete gratuite.

Un alt subiect fierbinte de spam și phishing în 2017 a fost criptomoneda atunci cand prețul Bitcoin a crescut drastic.

Potrivit descoperirilor Kaspersky Lab, infractorii au folosit trucuri precum site-uri deghizate ca schimburi de moneda virtuala sau servicii false care oferă minare în cloud (adică utilizarea centrelor de date specializate pentru chirie).  Cert este ca în toate cazurile, utilizatorii care au devenit victime, pierd bani în loc să câștige. 

Sursa: https://usa.kaspersky.com/about/press-releases/2018_fifa-2018-and-bitcoin-among-2017-most-luring-topics