Reguli pentru mai multă siguranță în fața hackerilor.

Folosește numai rețele securizate
Rețeaua WiFi de acasă este cea mai sigură pentru dispozitivele tale electronice atât timp cât este parolată, dar cele din spațiul public sunt riscante. Știu că întotdeauna ai “vânat” un semnal WiFi când te aflai la un restaurant sau la plimbare prin parc, dar te expui la unele riscuri. Folosește întotdeauna un antivirus și funcția Firewall pentru a respinge accesările nedorite din medii dubioase.

Folosește parole diferite pentru fiecare cont
Estea cea mai bună metodă de a-ți păstra în siguranță datele. Aplică parole diferite pentru fiecare cont de email, la Facebook, Instagram, WhatsApp, pentru aplicația de banking și altele. În cazul în care cineva reușește să-ți afle sau să-ți ghicească parola la Instagram de exemplu, contul de Facebook și celelalte nu vor avea de suferit.

Folosește doar parole complexe
Deja știi că nu e bine să pui ca parolă numele tău sau al oricui, nici fraze comune, citate cunoscute sau versurile melodiei preferate. Folosește cea mai lungă combinație de litere, cifre și alte semne posibilă (și da, nu uita să o notezi, totuși undeva unde doar tu o poți vedea, pentru că dacă nu o utilizezi des, o vei uita).

Încearcă autentificarea în mai mulți pași
Google aplică deja această metodă de securizare a contului pentru că este mai eficientă decât simpla parolare. Autentificarea în mai mulți pași presupune și implicarea ta fizică, deci sistemul știe că tu ești “stăpânul” acelui cont și te lasă să-l accesezi.

Frazele inteligente îți pot securiza mai bine conturile
Folosește acea opțiune de resetare a întrebărilor cu privire la lucruri pe care doar tu le știi, acolo unde managerul de securitate permite, desigur. Trebuie să te asiguri că informațiile pe care ți le cere sunt știute doar de tine, nu de prieteni, familie și oricine altcineva.

Creează conturi unice pentru fiecare dispozitiv
E mai greu sau stresant să faci asta, dar funcționează. Dacă folosești în comun același laptop cu frați, surori sau părinți, e bine să vă creați fiecare câte un cont separat, fiecare cu parola lui.

Nu te baza niciodată pe parolele din fabrică
Acele “default passwords” nu sunt eficiente. Le întâlnești, de regulă, atunci când cumperi un router wireless nou. Scapă de acea parolă din fabrică și setează tu una proprie, puternică.

Dezactivează dispozitivele pe care nu le folosești
Când pleci într-o vacanță mai lungă, ar fi bine să închizi routerul wireless pentru că și el păstrează niște date personale. Dacă oricum nu-ți trebuie, nimănui n-ar trebui să-i pese de el, așa că oprește-l.

Mai golește spam-ul din când în când
Foarte multe amenințări cibernetice au început să vină prin intermediul email-ului. Verifică-l cât mai des și șterge mesajele din spam care sunt dubioase. Unele ar putea fi încercări de atac cibernetic de tip phishing.

Respinge apelurile dubioase
La noi, astfel de escrocherii au falimentat mai multe persoane vârstnice pentru că i-au sunat la telefon să le furnizeze informații despre contul bancar și alte conturi personale. Nu divulga nimănui astfel de informații, nici măcar agenților bancari (ei au oricum acces la banii tăi, așa că nu e nevoie să-ți ceară date personale precum coduri PIN).

Ai grijă pe ce dai clic
Internetul e plin de capcane chiar și pe site-urile serioase. De când a luat avânt obiceiul de a include pe site tot felul de reclame inutile, foarte mulți viruși sau alte programe malware sunt mascate în anunțurile publicitare. Instalează în browser o extensie care blochează reclamele și reduci acest risc.

Securizează-ți și în mod fizic dispozitivele
Nu doar hackerii trebuie ținuți la distanță, ci și hoții, mai ales de acum încolo, după ce s-au dat legi care protejează infractorii. Nu lăsa laptopul, telefonul sau tableta la vederea oricui, nici în casă, mai ales dacă îți vin musafiri străini.

Instalează doar antiviruși avizați
Nu te încrede în tot felul de programe antivirus noi, la care se face reclamă pe internet. Descarcă-le doar pe cele cunoscute și bune și doar de pe site-urile oficiale.

Actualizează sistemul de fiecare dată când ți se cere să o faci
Ține-ți sistemul de operare și aplicațiile actualizate, pentru a face față amenințărilor externe. Cel puțin, asta ne tot spun dezvoltatorii. Fă un efort și folosește sisteme de operare complete, cu licență autentică.

Sursa: https://playtech.ro