Securitatea informaţiilor sensibile nu a reprezentat până acum un subiect de larg interes.

Uneori, când datele personale au fost folosite abuziv, subiectul s-a regăsit în toate canalele media. Lucrurile vor schimba însă radical pe 25 mai, atunci când noul Regulament General privind Protecţia Datelor Personale va intra în vigoare. Şi asta pentru că nerespectarea regulilor se poate traduce în amenzi de zeci de milioane de euro.

Scandalul Cambridge Analytica a scos la iveală faptul că reţeaua de socializare Facebook accesa şi copia lista telefoanelor efectuate de utilizatori sau chiar a mesajelor trimise de aceştia. Datele a peste 50 de milioane de utilizatori ar fi fost folosite în scopuri pentru care aceştia nu ştiau că şi-ar fi dat vreodată acceptul, aşa cum ar fi manipularea intenţiei de vot în cadrul alegerilor din Statele Unite. Nu este, desigur, prima oară când aflăm că giganţi din domeniul tehnologiei – aşa cum ar fi Google, Apple sau Twitter – sunt acuzaţi că accesează sau permit altor aplicaţii să acceseze date confidenţiale; protestul pare a fi însă mai virulent de această dată, culminând cu mişcarea #deletefacebook. Printre cei care s-au alăturat este şi Elon Musk, care a şters paginile companiilor pe care le deţine (Tesla şi SpaceX) de pe reţeaua de socializare.

Cu toate că e greu să trasăm o legătură directă între Regulamentul General privind Protecţia Datelor Personale şi scandalul Cambridge Analytica, pare că normele impuse de Uniunea Europeană au rolul de a preveni, pe viitor, astfel de întâmplări.

Citeste mai mult pe www.businessmagazin.ro