România în topul ţărilor cu cele mai multe atacuri ransomware

Numărul utilizatorilor de Internet atacați cu software de mining de cripto-monede a crescut de la 1,9 milioane, la 2,7 milioane în numai un an. Statisticile pe ultimele 24 de luni arată că aceste programe vizează în special piețele în curs de dezvoltare, potrivit Kaspersky Lab.

Raportul, care acoperă două perioade similare (din aprilie 2016, până în martie 2017 și din aprilie 2017, până în martie 2018), arată că, în timp ce programele ransomware le pot oferi infractorilor cibernetici venituri potențial mai mari, dar unice per „lovitură”, programele de mining obțin mai puțini bani, dar pe termen lung. Această tendință câștigă popularitate în rândul comunității de infractori cibernetici.

Infractorii cibernetici aleg să facă bani din programe de mining de cripto-monede – care creează o nouă unitate (sau monedă), folosind puterea de calcul a PC-ului sau a dispozitivelor mobile ale victimei. Programele de mining fac acest lucru pe socoteala altora, capitalizând puterea computerelor și a dispozitivelor, fără știrea deținătorilor.

Numărul programelor de mining de cripto-monede pentru PC crește semnificativ. Numărul total de utilizatori care au întâlnit această amenințare a crescut de la 1.899.236 între 2016-2017, la 2.735.611 în perioada 2017-2018. Programele de mining de cripto-monede devin o amenințare, atacurile unice crescând cu 9,5%. În ansamblu, acestea au vizat aproape 5.000 de utilizatori între 2017-2018, comparativ cu aproximativ 4.500 de utilizatori, între 2016-2017. În special utilizatorii de dispozitive mobile din China sunt victimele acestei amenințări.

„Motivele din spatele acestor schimbări în peisajul amenințărilor cibernetice sunt clare”, spune Anton Ivanov, security expert la Kaspersky Lab. „Pentru infractorii cibernetici, ransomware-ul este o modalitate „zgomotoasă” și riscantă de a face bani. Atrage atenția presei și a autorităților. Metoda de mining, în schimb, este mai simplu de folosit și mai stabilă – îți ataci victimele, creezi discret cripto-monede folosindu-te de CPU și GPU, iar apoi le transformi în bani reali, prin intermediul unor schimburi și tranzacții legale.”

Sursa :https://www.startupcafe.ro